3-kaffe med grisbonden Magnus och Caroline Arvidsson

I detta avsnitt åker Anna och Lovisa hem till grisbönderna Magnus och Caroline Arvidsson som bor tillsammans med sina tre barn i Klevagård, Sibbarp. På gården har de 10 dikor, 170 suggor och föder upp 3500 smågrisar om året. De har skogsbruk och växtodling med spannmål, baljväxter, vall och oljeväxter. Vi pratar om livet på landet, om tid, om frihet och hur grisuppfödningen går till!

Lyssna på avsnittet här!

Efter 3-kaffet går vi ett varv på gården. Magnus visar de små griskultingarna, dikorna och hur de blandar foder till djuren. Och passionen för lantbruket går i arv. Sonen Viktor har byggt upp ett eget lantbruk i miniformat med maskinpark, gödsel, hagar och gärdesgård. Självklart även en restaurang så att cirkeln blir sluten. Från jord till bord är det som gäller här!

Sonen Viktors egna lantbruk i miniformat med maskinpark, gödsel, hagar och gärdesgård.
Magnus och Carros 5 tips:

1.     Använd hela grisen! Allt på grisen är gott. Det viktigaste är att inte vara så enspårig. Testa att köpa en halv gris eller en låda gris så att du får olika detaljer. Ett leg kan du koka och göra jättegod köttsoppa på. Karréstek med ben ger fantastiskt god smak.
2.     Ge matlagningen tid. Tjocka rev tar lite längre tid men det är inte svårare att laga.
3.     ”Veid du inte vad du ska laga – stek fläsk”, hälsar Magnus. Godast blir fläsket om du saltar själv, flikar Caroline in.
4.     En tager vad en haver. En gammal silos blir till vackra cortenkanter i trädgården. Tänk till om du kan återbruka innan du köper nytt.
5.     Köp svenskt kött och svenska varor så gynnar du landsbygden, svensk arbetskraft samtidigt som du bidrar till öppna landskap och du får ett gott säkert kött!

Kommentera gärna: