3-kaffe med Lovisa och Fiskar-Patrik på Läjet

I detta avsnitt träffar vi Lovisa Bengtsdotter och Patrik Ingemarsson som lever sitt liv i Träslövsläge, Läjet, strax söder om Varberg. Träslövsläge är gammal fiskeort där allt en gång i tiden tog sin utgångspunkt i fiskeriet. Gatornas namn uppkallades efter de familjer som levde här och husen byggdes utifrån hamnens lokalisering. Idag finns det fortfarande verksamma fiskare på orten och Patrik är en av dem. Både Lovisa och Patrik bor och driver företag helt och hållet med utgångspunkt i sin livsplats. Vi pratar om fiskeri och hantverk, om kärleken till platsen och dess historia. Och så blir det så klart en del snack om kräftor, eller som det heter på dialekten Lajesboa "Lajrhommer".

Lyssna här!
 

Vi möter dem i en av deras fastigheter i hamnen, där Lovisa idag driver butik, Tjärdoft och Kärlek, och säljer sitt knutna hantverk. 

Innan vi slog oss ner för att podda i den mysiga lilla fiskeboden Malahyttan, fick vi en rundtur i hamnen där vi träffade Patriks far som också alltid fiskat och som idag knyter nya kräftburar åt Patrik och hans bror. Var dag han vaknar far han ner till hamnen och knyter, ett hantverk han behärskar bättre än någon annan, enligt Patrik.

I Malahyttan hängde en vacker tavla över familjen Talis som sitter och "lägger backe". Hela familjen engageras i fisket. De agnar ett långrev, en lång lina med massor av krokar på, som deras far ska ge sig ut på havet med. 

En annan vacker tavla i Malahyttan var denna på Morsa Olle som står och böder (lagar) sitt garn i hamnen. I hamnen på Läjet finns en stor sjöbod som heter Bödeboa där fiskarna än idag tar in sitt garn för att laga det när det är för kallt för att stå ute.

Efter samtalet med Lovisa och Patrik tar vi en tur i hamnen, besöker båten Atlas och känner oss påfyllda med kunskap om både nu och då.


Lovisa och Patrik avslutande 5 tips: 
1. Våga prova att tillaga hel fisk. Köp en hel fisk, av med huvudet och ut med inälvorna och in ugnen med lite kryddor. Billigare för dig, mindre jobb för fiskhandlaren och godare mat på bordet.
2. Köp färsk fisk. Du ser i ögonen på fisken om den färsk (ännu en anledning att inte köpa bara filéer).
3. Håll koll på när fisken är i säsong. Som rödspättan t.e.x: "När gräset är grönt är rödspättan skön". 
4. Flytta kräftskivan till februari för då är Lajrhommern som bäst!
5. När det kommer till företagandet - sätt mål och var "einveden", enveten!

Kommentera gärna: