3-kaffe med kycklinguppfödaren Alexandra Cronqvist

I detta avsnitt är vi på en gård utanför Halmstad där Alexandra Cronqvist driver Ekbackens fågel. 23 år gammal bestämde hon sig för att bygga om en del av hennes föräldrars gamla stallar till en lokal för kycklinguppfödning. Vi pratar med Alexandra om allt från transport av 500 kycklingar i en liten personbil till ekologisk vs icke ekologisk produktion. Vi får ta del av hur Alexandra tänker när hon förverkligar sin dröm om att kunna erbjuda bra livsmedel där hon följer djuret från att det är ett dygn gammalt till att det levereras i köttlådor till konsumenterna.

Lyssna på avsnittet här!
 

När vi träffar Alexandra en dag i maj har hon precis varit och hämtat 500 nya tuppkycklingar. Hon hämtar dem i lådor stora (eller små) som pizzakartonger. De små dunbollarna är inte större än en finger och vill ha det varmt och gott så här i början. Lokalen har stått tom i två veckor, som sig bör, och Alexandra är redo att ta sig an det 11-12 veckors uppfödandet som väntar.

På gården finns också ett gäng riktigt söta grisar som får böka ute i en helt fantastisk omgivning. Bakom dem går nötdjur på stora marker och hästar som Alexandra rider i prinvipd varje dag, utöver sitt heltidsjobb på Granngården...:)

Vi lämnar stallarnaoch gården med en varm känsla i både händer och hjärta. 

Alexandras 5 tips för att förverkliga drömmar och äta god mat:
1.    Vill du komma igång med kycklinguppfödning så räds inte att kontakta folk i branschen; bönder och slakterier. Det är svårt att läsa sig till.
2.    Samarbeta med andra, lär genom att göra och börja i liten skala.
3.    Beer Can Chicken är absolut bästa sättet att tillaga en hel kyckling på! Alexandras favoritrecept hittar ni här men hon fyller burken till hälften med vitlök och kryddor: http://www.ica.se/recept/beer-can-chicken-bbq-717504/
4.    Tillaga kycklingen i en stekpåse i ugn eller i en slow cooker så kan du få dig lite fond också.
5.    Pestopasta är godaste tillbehöret till en bit kyckling.

Kommentera gärna: