3-kaffe med Susanne och John på Källdalens Trädgårdar

I detta avsnitt åker vi hem till Susanne och John på Källdalens Trädgårdar. Efter en tur på en kringlig grusväg kommer vi fram till gården där kål-, krydd- och blomsterlanden välkomnar oss. Och Susanne och John förstås. Vi slår oss ned i den lilla butiken och även om det är augusti så är det redigt svalt i och en brasa är tänd för att vi ska kunna ha ett trevligt samtal tillsammans. Vi kommer att prata om odling (så klart), ekologi, säsong och om att driva en liten verksamhet på det vis man själv vill. Vi får dessutom träffa en av deras kunder, trädgårdsmästare på Stedsans in the Woods, som kommer in och ska hämta varor.

Lyssna på avsnittet här.

Kryddlandet framför huset:

Broccoliplanta:

Brysselkål:

Små små Flower Sprout:

Purjolök:

5 tips för att få människor att äta mer grönsaker:

1. Ät rotselleri med rötterna på. Grilla eller fritera den i skivor med skägget på. Rötterna gör att sellerin karamelliseras. Oj vad gott det blir. Ett annat bra tips med rotselleri är att göra mos av det.

2. Förväll fänkål i ugn på låg temperatur och gratinera den sedan med parmesan.

3. Alla svenskar borde lära sig att äta stjälkselleri. Blanda den med äpple och valnötter och ät den krispig. Krispig=färsk!

4. Följ Livsmedelsverkets rekommendation för vuxna och barn över 10 år, om att äta 500 gram frukt och grönt varje dag. I detta räknas inte potatis. Kolla in här: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/frukt-gront-och-baljvaxter

5. Slutligen, när det blir kallt fram i december kan du värma dig med denna variant av ”glögg”.
Du behöver 1 l kokande vatten, 1 pkt äppeljuice (koncentrat), 1 chili (beroende på hur tuff du är), 1 rosmarin-kvist (ca 15-20 cm) + balansera med honung (ca 1 msk). Skapar riktigt skön hetta och håller dig varm hela vintern + att du alltid kan köra hem.

Kommentera gärna: