Under 2017 träffade vi ett antal eldsjälar, tillika superhjältar och farmare, och spelade in några podavsnitt. In och lyssna och lär om matproduktion, kreativitet och arbetsglädje!

I detta avsnitt åker vi hem till Susanne och John på Källdalens Trädgårdar. Efter en tur på en kringlig grusväg kommer vi fram till gården där kål-, krydd- och blomsterlanden välkomnar oss. Och Susanne och John förstås. Vi slår oss ned i den lilla butiken och även om det är augusti så är det redigt svalt i och en brasa är tänd för att vi ska kunna ha ett trevligt samtal tillsammans. Vi kommer att prata om odling (så klart), ekologi, säsong och om att driva en liten verksamhet på det vis man själv vill. Vi får dessutom träffa en av deras kunder, trädgårdsmästare på Stedsans in the Woods, som kommer in och ska hämta varor.

Lyssna på avsnittet här.

Kryddlandet framför huset:

Broccoliplanta:

Brysselkål:

Små små Flower Sprout:

Purjolök:

5 tips för att få människor att äta mer grönsaker:

1. Ät rotselleri med rötterna på. Grilla eller fritera den i skivor med skägget på. Rötterna gör att sellerin karamelliseras. Oj vad gott det blir. Ett annat bra tips med rotselleri är att göra mos av det.

2. Förväll fänkål i ugn på låg temperatur och gratinera den sedan med parmesan.

3. Alla svenskar borde lära sig att äta stjälkselleri. Blanda den med äpple och valnötter och ät den krispig. Krispig=färsk!

4. Följ Livsmedelsverkets rekommendation för vuxna och barn över 10 år, om att äta 500 gram frukt och grönt varje dag. I detta räknas inte potatis. Kolla in här: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/frukt-gront-och-baljvaxter

5. Slutligen, när det blir kallt fram i december kan du värma dig med denna variant av ”glögg”.
Du behöver 1 l kokande vatten, 1 pkt äppeljuice (koncentrat), 1 chili (beroende på hur tuff du är), 1 rosmarin-kvist (ca 15-20 cm) + balansera med honung (ca 1 msk). Skapar riktigt skön hetta och håller dig varm hela vintern + att du alltid kan köra hem.

Läs hela inlägget »

I dagens avsnitt är Anna och Jennie hos Frida Eklund och Ingvar Bengtsson i Hamnmagasinet i Varberg, närmare bestämt i Varbergs Keramik - en helt underbar ateljé och keramikverktad där det dagligen leks med lera och där drömmar blir till verklighet. Vi pratar om vägen till att bli en keramiker, hur processen fungerar, olika typer av lera, drömmar, drivkrafter och hur det är att arbeta - dotter och far.

Lyssna på avsnittet här! 


Ingvar och Fridas 5 tips:

1. Traggla. Om du vill lära dig så prova. Skör sönder saker. Spara inget i början. Kill your darlings.  

2. If you doubt it, go big. Gör saker stort - då kan det bli något. Kasta dig ut. Gå all in. Det leder alltid till något nytt.

3. Gör din grej. Våga satsa. Var inte så ängslig. Livet är bara just nu.

4. Det är aldrig för sent att bli keramiker om du har ett genuint intresse. Ålder är bara en siffra. En man kom hit för ett tag sedan som var närmare 60 år, han arbetade med helt andra saker i Stockholm men ville innerst inne bli keramiker. Har du lusten att lära - det är det som styr och det är aldrig för sent att testa.

5. Utbilda dig! Bäst i test ​enligt Ingvar och Frida ​är: Capellargården på Öland (http://www.capellagarden.se/), Leksand Folkhögskola (http://www.leksand.fhsk.se/keramik) och  ​Formakademin Lidköping http://www.formakademin.se/utbildningar/keramik/

Läs hela inlägget »

I detta avsnitt är vi på en gård utanför Halmstad där Alexandra Cronqvist driver Ekbackens fågel. 23 år gammal bestämde hon sig för att bygga om en del av hennes föräldrars gamla stallar till en lokal för kycklinguppfödning. Vi pratar med Alexandra om allt från transport av 500 kycklingar i en liten personbil till ekologisk vs icke ekologisk produktion. Vi får ta del av hur Alexandra tänker när hon förverkligar sin dröm om att kunna erbjuda bra livsmedel där hon följer djuret från att det är ett dygn gammalt till att det levereras i köttlådor till konsumenterna.

Lyssna på avsnittet här!
 

När vi träffar Alexandra en dag i maj har hon precis varit och hämtat 500 nya tuppkycklingar. Hon hämtar dem i lådor stora (eller små) som pizzakartonger. De små dunbollarna är inte större än en finger och vill ha det varmt och gott så här i början. Lokalen har stått tom i två veckor, som sig bör, och Alexandra är redo att ta sig an det 11-12 veckors uppfödandet som väntar.

På gården finns också ett gäng riktigt söta grisar som får böka ute i en helt fantastisk omgivning. Bakom dem går nötdjur på stora marker och hästar som Alexandra rider i prinvipd varje dag, utöver sitt heltidsjobb på Granngården...:)

Vi lämnar stallarnaoch gården med en varm känsla i både händer och hjärta. 

Alexandras 5 tips för att förverkliga drömmar och äta god mat:
1.    Vill du komma igång med kycklinguppfödning så räds inte att kontakta folk i branschen; bönder och slakterier. Det är svårt att läsa sig till.
2.    Samarbeta med andra, lär genom att göra och börja i liten skala.
3.    Beer Can Chicken är absolut bästa sättet att tillaga en hel kyckling på! Alexandras favoritrecept hittar ni här men hon fyller burken till hälften med vitlök och kryddor: http://www.ica.se/recept/beer-can-chicken-bbq-717504/
4.    Tillaga kycklingen i en stekpåse i ugn eller i en slow cooker så kan du få dig lite fond också.
5.    Pestopasta är godaste tillbehöret till en bit kyckling.

Läs hela inlägget »

I detta avsnitt träffar vi Lovisa Bengtsdotter och Patrik Ingemarsson som lever sitt liv i Träslövsläge, Läjet, strax söder om Varberg. Träslövsläge är gammal fiskeort där allt en gång i tiden tog sin utgångspunkt i fiskeriet. Gatornas namn uppkallades efter de familjer som levde här och husen byggdes utifrån hamnens lokalisering. Idag finns det fortfarande verksamma fiskare på orten och Patrik är en av dem. Både Lovisa och Patrik bor och driver företag helt och hållet med utgångspunkt i sin livsplats. Vi pratar om fiskeri och hantverk, om kärleken till platsen och dess historia. Och så blir det så klart en del snack om kräftor, eller som det heter på dialekten Lajesboa "Lajrhommer".

Lyssna här!
 

Vi möter dem i en av deras fastigheter i hamnen, där Lovisa idag driver butik, Tjärdoft och Kärlek, och säljer sitt knutna hantverk. 

Innan vi slog oss ner för att podda i den mysiga lilla fiskeboden Malahyttan, fick vi en rundtur i hamnen där vi träffade Patriks far som också alltid fiskat och som idag knyter nya kräftburar åt Patrik och hans bror. Var dag han vaknar far han ner till hamnen och knyter, ett hantverk han behärskar bättre än någon annan, enligt Patrik.

I Malahyttan hängde en vacker tavla över familjen Talis som sitter och "lägger backe". Hela familjen engageras i fisket. De agnar ett långrev, en lång lina med massor av krokar på, som deras far ska ge sig ut på havet med. 

En annan vacker tavla i Malahyttan var denna på Morsa Olle som står och böder (lagar) sitt garn i hamnen. I hamnen på Läjet finns en stor sjöbod som heter Bödeboa där fiskarna än idag tar in sitt garn för att laga det när det är för kallt för att stå ute.

Efter samtalet med Lovisa och Patrik tar vi en tur i hamnen, besöker båten Atlas och känner oss påfyllda med kunskap om både nu och då.


Lovisa och Patrik avslutande 5 tips: 
1. Våga prova att tillaga hel fisk. Köp en hel fisk, av med huvudet och ut med inälvorna och in ugnen med lite kryddor. Billigare för dig, mindre jobb för fiskhandlaren och godare mat på bordet.
2. Köp färsk fisk. Du ser i ögonen på fisken om den färsk (ännu en anledning att inte köpa bara filéer).
3. Håll koll på när fisken är i säsong. Som rödspättan t.e.x: "När gräset är grönt är rödspättan skön". 
4. Flytta kräftskivan till februari för då är Lajrhommern som bäst!
5. När det kommer till företagandet - sätt mål och var "einveden", enveten!

Läs hela inlägget »

I detta avsnitt åker Anna och Lovisa hem till grisbönderna Magnus och Caroline Arvidsson som bor tillsammans med sina tre barn i Klevagård, Sibbarp. På gården har de 10 dikor, 170 suggor och föder upp 3500 smågrisar om året. De har skogsbruk och växtodling med spannmål, baljväxter, vall och oljeväxter. Vi pratar om livet på landet, om tid, om frihet och hur grisuppfödningen går till!

Lyssna på avsnittet här!

Efter 3-kaffet går vi ett varv på gården. Magnus visar de små griskultingarna, dikorna och hur de blandar foder till djuren. Och passionen för lantbruket går i arv. Sonen Viktor har byggt upp ett eget lantbruk i miniformat med maskinpark, gödsel, hagar och gärdesgård. Självklart även en restaurang så att cirkeln blir sluten. Från jord till bord är det som gäller här!

Sonen Viktors egna lantbruk i miniformat med maskinpark, gödsel, hagar och gärdesgård.
Magnus och Carros 5 tips:

1.     Använd hela grisen! Allt på grisen är gott. Det viktigaste är att inte vara så enspårig. Testa att köpa en halv gris eller en låda gris så att du får olika detaljer. Ett leg kan du koka och göra jättegod köttsoppa på. Karréstek med ben ger fantastiskt god smak.
2.     Ge matlagningen tid. Tjocka rev tar lite längre tid men det är inte svårare att laga.
3.     ”Veid du inte vad du ska laga – stek fläsk”, hälsar Magnus. Godast blir fläsket om du saltar själv, flikar Caroline in.
4.     En tager vad en haver. En gammal silos blir till vackra cortenkanter i trädgården. Tänk till om du kan återbruka innan du köper nytt.
5.     Köp svenskt kött och svenska varor så gynnar du landsbygden, svensk arbetskraft samtidigt som du bidrar till öppna landskap och du får ett gott säkert kött!

Läs hela inlägget »

I vårt tredje avsnitt får du träffa gänget bakom Farmers Crew: Marina Evertsson, Lovisa Jacobsson och Anna Linton som berättar om tanken bakom podden "3-kaffe med" och evenemanget Farmers Market. Vi snackar om entreprenörskap, drömmar och ger tips på användbara verktyg för att våga göra din grej - följa dina drömmar, få mindre längt i vardagen och få till ett föräldraskap och arbetsliv i en skön kombo. Och mycket garv. Skön lyssning till dig!

Lyssna här!
  
​Farmers Crew:s ​5 tips
- Berätta om dina drömmar och skapa mindre längt i vardagen genom att se till att​ ha det bra varje dag och fyll ditt liv med sköna grejer.

 - Sätt mål! Smarta mål som är ​specifika, mätbara, accepterade, relevanta och tidsatta. Känns nästa steg för stort – ​stanna upp och sätt mindre mål. Skriv ner dem i en bok. Sätt gärna en bild till målen – som visualiserar känslan du vill ha i din mage varje dag! 

- Ge dig själv chans att få drömma. Vet du inte vad du drömmer om ​skapa utrymme att fundera på det. Hitta ett andningshål varje dag.
 
- Motionera. För att må bra, 
​få ​positiva tankar, kreativitet och återhämtning. Så mycket nya idéer skapas under tiden! (Boktips: Anders Hansen, Hjärnkraft) 

- Omge dig med rätt människor som ger dig energi.  

Lovisa
Lovisa
Lovisa
Lovisa
Anna
Anna
Anna
Anna
Marina
Marina
Marina
Marina
Läs hela inlägget »

I vårt andra avsnitt dricker Anna och Marina 3-kaffe med mjölkbonden Fredrik Lindeberg som driver Olof Lars Gård i Galtabäck tillsammans med sin bror Mattias. De har mjölk, kött och växtodlingsproduktion. Och de driver också en maskinstation. De har 750 mjölkkor på gården och driver 1275 hektar åkermark, vilket är 1822 fotbollsplaner. Vilket jobb alltså! 22 ton mjölk produceras om dagen och företaget omsätter 40 miljoner. En härlig resa om ett riktigt gott entreprenörskap! 
Lyssna här!

Läs hela inlägget »

I vårt första Pod-avsnitt hälsar Anna och Marina på hemma hos trädgårdsdesignern Emma Johnson Blazquez. Vi kikar runt i Emmas fantastiskt vackra hus - en gammal tågstation i Hunnestad, utanför Varberg - dricker 3-kaffe, skrattar och talar om våren, drömmar, trädgård och självhushållning. 

Jag vill lysnna på 3-kaffe med trädgårds-Emma!

Bilder från Emmas hem

Nu är våren inom räckhåll och med Emmas 5 tips blir du redo att fånga solen och göra din trädgård vårfin! 
 
1. Håll ögon och öron öppna för vad som gör dig lycklig vid denna tid på året, och planera in det i massor i din egen trädgård. Kika in i andras gröna miljöer - fota och anteckna!


2. Om din lokala plantskola har öppet så frossa i tidig plantering av t ex trollhassel, hybridkejarolvon och vintergröna växter och växter med vacker bark, t ex korneller. Vintergröna växter sätts med fördel på våren så att de har en hel växtsäsong på sig att etablera sitt rotsystem.
 
3. Titta över de växter du har – när är de intressanta? Finns det tider på året där ingenting blommar? Se till att få en jämnare spridning på allt det vackra i din trädgård, så att den bringar fröjd för ögat året om!
 
4. Dahliknölar kan du köpa och sätta i kruka nu som du sedan sätter ut på friland i mitten-slutet på maj. Rikedom mäter jag i juli och fram till frosten när jag kan plocka famnen full och fylla huset fullt med vackra buketter - och vilken hit till gå-bort-buketten!


5. Så frön! Nu! Med målet att ha fullt med gröna grejer redo att plantera ut när det blir varmare. Ätbara växter som t ex slingerkrasse, ringblomma är otroligt vacka, och det finns alltid plats för en zucchiniplanta och lite sallad för att göra livet lite grönare – och skönare!
 
Och så ett 6:e bonus-tips: heltäckande nagellack för jordiga fingrar. 


Läs mer om Emma: http://emmajohnsondesign.com/ 
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: trädgård